Przejdź do treści
  • Gmina ma budżet na 2022 rok!
  • Ruszyła budowa ronda na DK51 w Dywitach! Sprawdź organizację ruchu!
  • Powitanie wakacji w Dywitach z Viki Gabor!
  • Wójt z absolutorium i wotum zaufania!
  • Gmina wyróżniona w konkursie "Innowacyjny Samorząd"!
  • Pobierz bezpłatną aplikację do zarządzania odpadami!
  • Nowi radni po ślubowaniu, nowy wójt zaprzysiężony!
  • Rekordowy budżet Gminy Dywity na 2018 rok!
  • Gmina Dywity z wyróżnieniem i tytułem "Gmina na 5!"
  • Gmina Dywity w czołówce gmin wiejskich o największej dynamice rozwoju

O Gminie

Położona w bezpośrednim sąsiedztwie Olsztyna – stolicy Warmii i Mazur – Gmina Dywity zajmuje obszar 161 km2 i zamieszkuje ją ponad 11 tys. osób. Czyste powietrze, zachwycający krajobraz, cisza i spokój, a przy tym dobre skomunikowanie z administracyjnym centrum województwa warmińsko-mazurskiego to główne zalety tego miejsca.

Czytaj więcej

VI konkurs na najlepszy produkt żywnościowi Gminy Dywity

17.09.2012

W ostatnią sobotę (15.09.12 r.) Spręcowie odbył się VI konkurs na najlepszy produkt żywnościowy Gminy Dywity „O Garniec Kłobuka”. W tym roku w indywidualne szranki stanęły gospodynie i gospodarze z sześciu sołectw m.in. z Dywit, Różnowa, Kieźlin, Ługwałdu, Spręcowa i Frączek.

Produkt żywnościowy:

Potrawy:

Miejsce 1 – Urszula Sulak z Kieźlin - za mus rybny z pstrąga w galarecie,

Miejsce 2 – Grażyna Młynarczyk z Różnowa - za pierogi pieca z soczewicą i kaszą gryczaną,

Miejsce 3 – Weronika Czasnojć z Frączek - za babkę ziemniaczaną z miętą.

Wypieki:

Miejsce 1 – Wanda Drzewiecka z Kieźlin - za chleb żytnio pszenny,

Miejsce 2 – Bozena Dąbkowska z Dywit - za jagodzianki „krocionogi”,

Miejsce 3 – Krystyna Buczyńska z Frączek - za chleb żytni na zakwasie.

Przetwory:

Miejsce 1 – Dominik Sidor z Ługwałdu - za wędzonkę „deska drwala”,

Miejsce 2 – Teresa Swiniarskaz Kieźlin - za sos z cukini,

Miejsce 3 – Marian i Jolanta Wyżlic z Ługwałdu - za płoć, leszcz w zalewie octowej.

Nnpoje:

Miejsce 1 – Henryk Pach z Różnowa - za „Krupnik Warmiński”,

Miejsce 2 – Mirosław Hycza z Ługwałdu - za nalewkę malinową,

Miejsce 3 – Czesław Rybak z Ługwałdu - za nalewkę “Rybaka”.

Wyróżnienia:

1 . Dorota Pszczoła z Dywit - za nalewkę „Jaskiniówkę” z tarniny,

2 . Dorota Klimek z Frączek - za biszkopt z niespodziankę,

3 . Władysława Misiewicz z Kieźlin - za „Kartacze”,

4 . Henryk Pach z Różnowa - za medalion z dziczyzny.

Sołectwa walczyły również o tytuł najlepszego stoiska. Zwycięzcy mają prawo organizować „Kulinaria” w przyszłym roku. Należy przyznać, że w tym roku poziom wszystkich stoisk był naprawdę wysoki. W Róznowie postawiono na wspomnienia PRL – u. Czerwony wystrój, propagandowe hasła, plakaty i eksponaty nadawały charakter tamtych lat. Ekipa Różnowa złożona wyłącznie z przodowników pracy robiła wszystko by wyrobić 300 procent normy. A żywność oczywiście dostępna wyłącznie na kartki.  Spręcowo postawiło na cygański tabun, który akurat w tym dniu koczować tuż obok świetlicy. Prawdziwa cygańska wróżka przepowiadała z zacinającej się kuli przyszłość. Wielu pytało o szczęśliwie liczby w lotto, ale w tym momencie złośliwa kula się zacinała. Nie zabrakło tańców i cygańskich śpiewów. Ługwałd postawił na wieś rybacką, która raczyła swych gości niesamowitymi przysmakami. Można było również spróbować wspaniałych nalewek. Frączki to tradycyjna wieś. Masło ubijała mała Daria, która stała się maskotka stoiska. Płot, dzbany, mnóstwo kwiatów sprawiało, że w kilka chwil przenosiliśmy się na cichą spokojną wieś. Babka ziemniaczana, wiejski chleb ze swojskim masłem i pyszne ciasta sprawiały, że każdy odwiedzający stoisko chciałby mieszkać na takiej wsi. Kieźliny wskrzesiły starą gospode nazywając ją „Kieźlinburg”. Wystrój przypominał historię sterowców, które nieopodal stacjonowały na lotnisku w Dywitach. Jak na gospodę przystało nie zabrakło wspaniałego jadła. Hitem okazały się pierogi z sosem grzybowym oraz tradycyjna kaszanka. Dywity przeniosły nas w czasy jaskiniowej Warmii. Tam wódz miał harem pięknych bogiń, które dbały o to by było tłusto, smacznie, i syto. Zaś jaskinia wyścielona skórami ze zwierzyny upolowanej uprzednio przez wodza i jego drużynę, sprawiało, że wypoczynek po trudach łowieckich przebiegał w spokoju i ku radości podniebienia.

Wybór tego najciekawszego nie był, więc prosty, dlatego ułatwieniem dla komisji konkursowej miały być występy poszczególnych sołectw. Miało być łatwiej – mówili członkowie jury, a było jeszcze trudniej, bowiem każde sołectwo wypadło znakomicie.
Najlepsze stoisko zaprezentowało sołectwo Dywity. II Miejsce zajęło sołectwo Fraczki zaś III miejsce wycyganiło sołectwo Spręcowo. Kieźliny, Różnowo i Ługwałd otrzymały wyróżnienia.

Gradki najładniejszą wsią w 2012 roku.

Podczas ”Kulinariów” w Spręcowie odbyło się również podsumowani e konkursu „Czysta Wieś 2012”. W tym roku w szranki stanęło aż 11 sołectw. Wybór tego najładniejszego wcale nie był łatwy bowiem zrobiono w każdej wsi wiele, by poprawić jej estetykę. Najładniejszą wsią w 2012 roku okazały się Gradki, które otrzymały nagrodę w wysokości 4000 tyś zł. II Miejsce zajęło Sołectwo Różnowo, które otrzymało nagrodę w wysokości 3000 zł. Miejsce III przypadło Sołectwu Frączki z nagroda 2000 zł. Nagrody ufundował Wójt Gminy Dywity. IV miejsce – Brąswałd , V miejsce – Tuławki, VI miejsce –Spręcowo, VII miejsce - Kieźliny, VIII miejsce - Ługwałd, IX miejsce – Sętal, X miejsce - Dąbrówka Wielka, XI miejsce – Dywity. Gratulujemy i życzymy udanych startów w kolejnych latach.

Galeria: